Lettering workshop

På grund av almanacksfrånvaro och semesteryrsel missade jag den workshop jag hade anmält mig till i Jakobstad. Sofie, kursdragaren, var tillmötesgående och lät mig delta i kursen i Oravais istället.

Vi var sex glada kvinnor från Karleby i norr till Helsingfors i söder som under några timmar i Handens hus vid Kimo bruk fick lära oss grunderna i lettering. Sofie Björkgren-Näse presenterade sig som bokstavsillustratör och gav prov på sin yrkesskicklighet genom att skriva våra namn snyggt på ett papper.

Vi fick börja med att mjuka upp våra ritmuskler i handen genom att skriva en bokstav på så många sätt vi bara kan. Sedan fick vi bekanta oss med script, tjocka bokstäver, sirliga girlanger, skelettbokstäver, 3D, topplinjer och baslinjer samt att dra ut bokstäver på både höjden och bredden. Jag märkte att jag som lärare har lite svårt att vara kreativ när det gällde att illustrera bokstäver. Jag är ganska låst vid hur det ska vara sådär på riktigt enligt direktiv från Utbildningsstyrelsen. Den gamla skrivstilen från 70-talet som jag har ersatt med en nyare variant fick jag damma av igen, speciellt när det gällde bokstaven r, s och k.

Jag blev riktigt inspirerad och de dryga tre timmarna vi ägnade åt lettering denna fredagskväll gick alldeles för fort. Nu är det upp till oss alla som deltog att greppa pennan, ta fram ett papper och öva, öva, öva… Sofie Björkgren-Näse drar fortsättningskurser för den som är intresserad. Hon kommer till Jakobstad för en julkortskväll i november. Kanske det blir egenhändigt tillverkade julkort i år …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.