Kontoristen

Lahdenperä

Tre innehållsrika dagar har jag fått arbeta på min nya arbetsplats. Jag har känt mig både välkommen, vilsekommen och en del bortkommen. Mina manliga arbetskamrater, och dem finns det många av, har bemött mig på bästa sätt. Min läromästare tar lite i taget, har tålamod och vi praktiserar learning by doing.

En av mina dagliga uppgifter är att skriva in erhållna fakturor i databasen. Idag gick detta lite smidigare än igår och förrgår, men det tar nog en stund ännu innan jag är självgående. Här lär jag mig nya företagsnamn och nya reskontra på löpande band.
Paket till posten faller också på mig. Igår skickade vi en table holder till USA. Då var det att packa in, skriva ut en postavi (heter det så?) och föra paketet.
Sen om du vill köpa en SARGO har du möjlighet att välja mellan tre olika textilvarianter till inredningen; stengrå, sandbrun eller havsblå. Snart finns tygprov och infoblad ordnade i snygga mappar så tu rittit kan tsenn hoki sort tu vil ha. Saan ere bara ti beställ. 🙂

Vet ni annars om att vi i den finlandssvenska skolvärlden är ganska enspråkiga. Här på detta företag pratas det svenska, finska och engelska om vartannat. Byri på svensk, gäller inte här utan alla tilltalas på sitt eget språk. Min utmaning består först och främst i att lära mig namnen på alla som jobbar här och sedan också vilket språk jag ska tala med dem. Nya ord på finska och engelska lär jag mig också. Sol madrass heter sun mattress och takakannen istuintyynyt finns på akterdäck. Ich habe auch ein bisschen Deutsch gelesen på das faktura. Mycket intressant och lärorikt.

Jag som trodde att jag var ordningsfull men nu har jag nog mött min överman. Han heter Lean och är ett program som tillämpas på arbetsplatsen. Var sak har sin plats. Jag tog med mig en privat pennställning hemifrån och det är frågan om den går igenom granskningen om nån vecka när herr Lean kommer på besök. Jag har skrivit en lapp på den där det står PENNOR så jag kan ju alltid hoppas. Men det bästa med detta program, som används både i produktion och på kontoret, är ju att det funkar. Du behöver aldrig leta efter saxen, skruvmejseln eller tejprullen. De finns alltid på sin plats, bredvid sin namnlapp. Magnifikt! Tänkte jag skulle införa det där hemma också, vad tror ni karlarna säger då? Jag får återkomma till Lean sen när jag är mera insatt i programmet.

Och jo, jag saknar mina kolleger i skolvärlden. Jag saknar eleverna och undervisningen. Jag saknar att ha kontroll. Men det finns också saker jag är glad att jag slipper göra, ansvar som jag inte behöver ha. På mitt nya jobb finns roliga stunder och det finns stunder när jag funderar vad jag håller på med. Men det blir bättre och bättre dag för dag. Imorgon ska jag påbörja fotografering av båtutrustning, sedan blir det att göra upp ett fotoregister. Men innan det ska jag väl skriva in några fakturor 🙂

På fredag är det fortbildningsdag för undervisningspersonalen i Pedersöre och på måndag är det skolstart.
Jag önskar er allt gott inför det nya läsåret!

4 svar till “Kontoristen”

 1. Som erfaren kontorsarbetare, trots att jag hade annan titel, har jag ett förslag till dig bästa Nanni: Se till att du får en bra titel! Det är det första och främsta du ska ordna. Och genast! Ingen heter längre kontorist! Be Göte söka i sina register efter det namn han gillar bäst, ring mig och fråga om det duger och sedan slår vi fast vad du ska kallas! Lycka och välgång till dig och företaget hälsas från vikens solsida!

  Gilla

 2. Förstår den tudelade känslan!
  Har varit i skolan några dagar för att mentalt starta upp..
  Vi börjar 14., eleverna 15.8.
  Ett nytt skolår..
  Oskrivet blad..
  Samma elever, haft dem 1-3, nu som fyror, aldrig haft fyror förr..
  Spännande, ansvarsfullt, roligt, men.. tror att jag hade valt som du..
  Du hinner vara lärare ännu, OM du saknar det för mycket..
  Men som vi båda (alla lärare) vet, är det nog ack, så krävande..

  Så passa på att njuta!
  Säkert krävande på annat sätt, ditt nya jobb, men tror du vet vad jag avser…

  Lycka till! 👍🏼😊

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.