Ordning å reda

Två måndagar i rad har vi haft besök av herr Lean himself, i vårt fall heter han Alf. Han kommer och kontrollerar varje halvår att vi har ordning å reda i båtfabriken.
I måndags var det dags för kontoret och arkiven. Jag hade förberett mig väl. Såhär i begynnelsen på en ny arbetsplats har jag ju inte hunnit samla på mig en massa saker men allt som jag hade i mina lådor och skåp hade jag märkt med Dymo-tarra, trodde jag … Det var kö till Dymo-apparaten fredagen innan han skulle komma, både i produktionen och kontoret. En av teorierna med 5S är att du ska egentligen bara ha en sak av varje penna, suddgummi, hålstans och liknande eftersom du egentligen kan använda bara en åt gången. Mycket bra tänkt.

Alf kom, han såg och han segrade … Han checkade av kontrollistan men hade fyra saker att anmärka på: en mapp hade ingen etikett i ryggen, flikarna i mitt bordsställ var inte utmärkta, inte heller min ställning för lösa papper, och mina sladdar till dator och bildskärm hängde och slängde på golvet. Allt annat var bra, kunde han konstatera efter att ha kontrollerat alla lådor och skåp .
Nu krävdes det handling, allt skulle åtgärdas innan han åkte hem. En av karlarna erbjöd sig att dyka ner under skrivbordet och fästa sladdarna med buntband. Han påstod att han var expert. Tack för det, tjänstvilliga experter tycker jag om. Sedan fick jag återigen hämta Dymo-apparaten, printa ut etiketter och klistra dem på mappen, ställningen och flikarna. Så nu är då mitt kontor äntligen 5S certifierat och vi är alla nöjda å glada  🙂

Vad är 5 S?

5 S är från början en japansk metod för att göra arbetsplatsen ergonomisk, praktisk och effektiv. Målsättningen är att skapa en arbetsplats där det är trevligt att arbeta. Metoden gör att arbetet kan utföras utan slöseri. Ibruktagande av 5 S är en engångsföreteelse - utmaningen är att upprätthålla det uppnådda förfaringssättet, att hålla bort slöseriet. 

S1 Sortera Identifiera onödiga saker och ta bort dem
S2 Systematisera Placera alla saker nära där de ska användas och märk dem. Var sak på sin plats.
S3 Städa Gör rent och snyggt,varje dag, vecka och halvår.
S4 Standardisera Skapa rutiner och tidtabeller så att S1, S2, S3 fungerar.
S5 Skapa vana Ständiga förbättringar - arbeta enligt S4. Förbättringsgrupp. Träna alla. Regelbundna utvärderingar.

3 svar till “Ordning å reda”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.