Miehellinen kukkakimppu

… laajakulmaobjektiivi, keulapotkuri, ohjauspulpetti, palohälytys
är ord som jag fått använda på finska sen jag började här för en månad sen. Jag tror att jag har pratat mer finska nu än jag gjort under hela min arbetstid i skolan. Mest pratar jag med en av arbetarna i Båthuset, Mannu, eftersom jag ofta fotograferar båtarnas tillbehör när hon håller på med den sista slutfixningen. Hon får nog stå ut med en del felsägningar men det flyter på.
Jag var nog en av de Öja-bor som inte hade så lätt med det finska språket i skolan. Det gick så långt att Blommen (finskaläraren) underkände mig i en kurs i gymnasiet före julen. Hans undervisning om kasus med hänvisning till ackusativ, ablativ och essiv var lite för högtravande för mig. Så under jullov var det sen bara för mig att sätta mig ner med Stenbergs satslära och läsa och läsa. Småningom knäckte jag koden och därefter har jag tragglat på.
Harjoitus tekee mestarin!

Att kunna tala många språk är en oerhörd rikedom för alla, men främst för den som behärskar det. Hur ska vi få beslutsfattare i Finland att inse detta? Hur ska vi få eleverna att förutom svenska, finska och engelska också vilja läsa tyska, ryska, franska och spanska? För några år sedan hörde jag en elev motivera sin ovilja att lära sig finska med att hen inte behöver kunna det eftersom hen bara ska arbeta på den lokala verkstaden och bara handla på en viss grön butik i hemstaden där personalen kan svenska.
I skolåldern kan du inte förutse vilka situationer du kommer att hamna i under livet eller vilka färdigheter du kommer att behöva. Vi vuxna ska ge samma möjligheter åt alla barn och inte låta dem välja bort språk under sin skoltid. Så regering SOS skippa försöket med frivillig skolsvenska. Det är ingen möjlighet för skolbarnen, det är en begränsning av deras framtida arbetsmöjligheter.

2 svar till “Miehellinen kukkakimppu”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.