Kantarellen

Jag måste erkänna att jag inte är någon svamp expert. Den enda svamp jag egentligen plockar är den från butikshyllan där det står klart och tydligt vilken sort det är fråga om. I det här fallet fungerar min självbevarelsedrift eftersom, det enda sätt jag känner igen svampar på är utifrån vilken färg de har. De kan vara bruna, vita, gula eller röda och kanske även nån annan färg. Ok, röd flugsvamp känner jag igen, men den ska man väl helst inte plocka …

Vilken tur då att jag har lyckan av att vara betjänt av en alldeles egen hovleverantör av kantarell. Varje höst påminner hon mig om att de kantareller som växer nedanför min gårdsplan är ätliga och färdiga att plockas just nu. Så idag blir det stekta kantareller till lövbiffen, vilken lycka 🙂
Kunde inte låta bli att ta en bild innan jag plockade dem, deras varma gula färg lyser upp en annars mulen höstdag.

I samma veva hittade jag en annan ätlig svamp på vår gårdsplan. Enligt ivrigt googlande kom jag fram till att det är en fjällig bläcksvamp.
Helena Björnström som är utbildad svampkonsulent menar att det är en av våra mest underskattade svampar
– ”Fjällig bläcksvamp, som är vanlig i trädgårdar och parker, är riktigt god att göra en gräddig stuvning på efter lång tid i stekpannan ihop med en klick smör och örtsalt.”

Men eftersom min hovleverantör inte ännu har godkänt denna svamp och sagt att det är dags att plocka den, tar jag det säkra före det osäkra. Jag slänger mig ner på svampnivå med kameran i högsta hugg, fotograferar den klarvita foten och den fjälliga gråvita hatten. Sedan går jag in med mina underbara kantareller och låter dem fräsa i stekpannan, i smör förstås …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.