Som finlandssvensk…

mår du bra av att sjunga i kör! Med den förhoppningen återupptog jag mitt stora intresse från ungdomsåren. Då deltog jag i Betanias ungdomskör där Pelle Wingren varje fredagkväll höll i taktpinnen och lärde oss många nya och fina sånger. Vi hade en fin gemenskap och uppträdde med flera olika musikaler och sångspel.

I januari detta år var det så dags igen. Denna gång anslöt jag mig till Madrigalen, en kör i Arbis regi med Ia Rönngård som dirigent. Det blev ingen mjukstart precis utan mera pang på rödbetan direkt. Övningarna tog sikte på körens 20-årsjubileum hösten 2017. Det var nya melodier, nya texer som skulle läras in och en sångröst som behövde dammas av och fräschas upp. Skam den som ger sig… Det tog inte länge innan vi hade vår första konsert i Pedersöre kyrka tillsammans med några andra och då hängde även denna mormor med i de flesta svängarna. Under våren sjöng vi också vid Sursik och i Kovjoki. Vårterminen avslutade vi tillsammans med Thomas Enroths körer i Kronoby kyrka. Taket nästan lyfte när Ellinor och kören gav järnet med Sonja Aldéns I din himmel.

Madrigalen är en damkör sådär officiellt. Inofficiellt består Madrigalen av fräsiga flickor, tonsäkra tjejer, dansanta damer och taktfasta tanter i olika åldrar. Några av oss har varit med redan från början när Gunilla Luther-Lindqvist grundade kören 1997, vi andra har kommit med allteftersom.

Ia Rönngård är en färgstark dirigent som å ena sidan kräver mycket och satsar på kvalitet, å andra sidan tycker hon att vi ibland kan sjunga som det passar. Ibland låter vi som en lång länkkorv från Snellmans, ibland mera som små prinskorvar eller som rullande köttbullar. Ibland låter vi alldeles för mycket och ibland alldeles för lite. Om vi någon gång skulle glänsa till i någon stämma och sjunga riktigt superfint kan Ia fråga… vem är borta idag? 😉

Lördagen den 7 oktober firar vi körens 20-års jubileum och detta tillfälle vill du bara inte missa. Vi ger två konserter i Schaumansalen i Jakobstad kl. 15 och 19. Inbjudna gäster är Sonja Aldén, Hannah Norrena och Dennis Rönngård. Även körens egna sångare Ellinor Haglund och Annika Löv är solister. Kompet består av ett gäng duktiga musiker. Biljetter kan du köpa i förväg via Lipputoimisto eller vid infodisken i Musikhuset.

Så bjud din fru, din man eller vän på en skön, vacker, häftig och givande konsertupplevelse eller kom själv. Repertoaren är bred med allt från Ave Maria och Blott en dag till The Parting glass och Bad Romance. Och till alla karar som tvekar, ja det är lite dyrare att gå på konsert än att tillbringa eftermiddagen eller kvällen sovandes i soffan men det är såå mycket roligare att vakna upp. 🙂

Välkomna!

Ett svar till “Som finlandssvensk…”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.