Sju broars skärgårdsväg

Har du vägarna förbi den österbottniska kusten och vill köra längs en vacker väg ska du ta regionalväg 749. Den börjar i Nykarleby kommun och sträcker sig norrut via Jakobstad och Larsmo till Karleby. Vägen har fått sitt namn efter de sju broarna som förbinder Jakobstad med Karleby genom Larsmo och Öja.

Min arbetsväg som är 24 km lång tar mig längs med denna väg och över fyra av dessa broar. Igår steg jag upp lite tidigare, tog kameran med i bilen och körde någon kilometer innan det var dags för det första fotostoppet i Eugmo.

Gertrudsbron förbinder två av de 365 öarna i Larsmo och sötvattensjön däremellan ligger spegelblank i morgonsolen. En och annan bil och buss kör över bron men någon rusning är det inte.
Jag sätter mig i bilen och kör vidare genom Larsmo och i Öja kommer jag fram till Vattungen. Här finns många villor men även hus med året runt boende. Klockan börjar närma sig arbetstid och det är dags att hasta vidare.

Vattungsbron

Under arbetsdagen kan jag njuta av indiansommarvädret när jag vandrar mellan produktionshallarna, annars blev det väl som för de flesta, något som man njöt av genom fönstret.
På eftermiddagen när jag beger mig hemåt skiner solen och utlovar en vacker kväll. Efter någon kilometers körande kommer jag till Hickaröbron.

Vid Hickarö fanns på 80-talet ett motell och en sommarrestaurang, ett populärt tillhåll för ungdomar med vattenskidor. Numera är Hickarö motell stängt men planer finns på att riva byggnaden och bygga ett nytt hotell och en ny restaurang. Det hoppas vi på, läget invid Öjasjön är fint och passar som rastplats för både bil- och båtägare samt sådana som rör sig på gång- och cykelbanan.

Jag åker vidare genom Öja och innan jag kommer till Tjäru passerar jag Åköströmsbron. Invid den fanns på den gamla goda tiden Öja Vittvätt. Av den forna arbetsplatsen återstår bara en övergiven byggnad med några rostiga bilar på parkeringsplatsen. Den gula aspen på bilden döljer hela härligheten.

Den första byn i Larsmo norrifrån heter Bosund och även fast det inte finns någon egentlig bro där kunde jag inte låta bli att ta en bild även där. Här invid förvaringen av kyrkbåten har jag tillsammans med Sara lärt en del bosundbarn att simma under slutet av förra seklet. Jag minns hur min man kom förbi en simskoledag och visade upp sin bruna nyinköpta Ford Taunus på sommaren 1984, det var en fin bil med tigermönstrad plysch på sätena. Nostalgi så det förslår. Bilen har vi gjort oss av med men mannen är densamma 🙂

En sådan arbetsväg har jag varje dag, nåja nästan. För idag var vädret helt annorlunda. Dimman har legat över bygden hela dagen, det är vindstilla och luften är fuktig. Så idag när jag körde hem kunde jag inte undvika att igen ta en bild av Gertrudsbron, den här gången nästan helt höljd i dimma.

Men, vad brukar de säga … variation berikar …

 

2 svar till “Sju broars skärgårdsväg”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.