Sitting is the new smoking

I mitt nuvarande arbete blir det en hel del sittande framför datorn. Jag sätter in räkningar i Tikon, skriver dokument, redigerar foton, letar efter information på nätet och svarar i telefon. När jag googlade på nätet om farorna med för mycket stillasittande dök det upp ett nytt uttryck som jag inte känt till tidigare … sitting is the new smoking.

– ”Sitting is the new smoking” var faktiskt ett begrepp som dök upp redan 2012 i samband med att en stor internationell forskargrupp tittat på den statistik som då fanns på det här området, säger livsstilsprofessor Mai-Lis Hellenius, i en artikel. Det forskarna då kom fram till var att så mycket som vart tionde förtida dödsfall, alltså om man dör i medelåldern, orsakas av brist på fysisk aktivitet.”
Hon fortsätter i samma artikel:
”– Eftersom stillasittandet påverkar så många stora folkhälsoproblem så kommer det också påverka livslängden. Australiensiska forskare har till och med räknat på det där och kommit fram till att för varje timme vi sitter stilla framför en dator eller skärm förkortar vi i snitt vår livslängd med 22 minuter. Och det är faktiskt lika mycket som om man röker ett paket cigaretter om dagen.”

Huj då, det låter alarmerande. Redan i mitt förra arbete som rektor blev det en hel del sittande men då fick jag i alla fall hålla några lektioner varje dag. Nu försöker jag medvetet anpassa min dag så att det blir en del rörelse mellan varven. Kanske en del av detta kan fungera som tips även för dig.

  • Rör på dig åtminstone en gång i timmen
   När jag har ärende till mina kolleger stiger jag ibland upp å pratar med dem istället för att diskutera sittandes. Behöver jag dricka vatten går jag till pentryt en bit bort. Ska något hämtas anmäler jag mig frivilligt.
  • Skapa arbetsutrymmen som naturligt gör att det blir omväxlande.
   Eftersom jag inte har ett ställbart skrivbord får jag göra det på annat sätt. Jag har ett skåp i mitt ”bås” på lämplig höjd för stående arbeten där jag bland annat går igenom dagens post, öppnar kuvert och läser igenom instruktioner.
   Dessutom har vi i vårt arkiv ett arbetsbord där jag stående gör olika praktiska arbeten. Tidigare i höstas tillverkade jag presentationsmappar som samlar vilka textiler som finns att välja på när en kund beställer en båt.
   Ibland är det båtdelar eller tillbehör som ska paketeras in och skickas till kunder. Det fixar jag likaså ståendes vid ”pysselhörnan” i arkivet. Där går jag jag också igenom båtarnas papper och sätter dem tillsammans med bland annat karta, vimpel och nyckelring i en båtväska.
  • Tänk på hållningen.
   Det gör jag hela tiden, åtminstone sen jag läst artikeln.
  • Se till att fylla kroppen med dagsljus och glöm inte att andas
   Riktigt bra blir det om jag råkar ha ärende till Båthuset. Ibland ska jag dit å fotografera eller hämta något ur det lager som finns där. Promenaden dit känns som en lisa för själen. Jag bara funderar … hur sakta kan man gå 🙂

Det positiva enligt tidigare nämnda livsstilsprofessor Mai-Lis Hellenius är att man fram tills nyligen också underskattat de små rörelserna. Det är med andra ord inte svårt att förbättra sina chanser att leva 22 minuter längre.
– Det räcker med att gå upp och ta en bensträckare på 1-2 minuter för att få stora effekter på både blodsocker och blodfetter.

 • Nu blir det till att ha många ärenden till Båthuset eller lagret. Alternativt kan jag ju dricka mycket vatten, då blir det ju dubbelt så mycket motion ifall jag räknar in wc-springet efteråt  🙂 

Önskar dig en trevlig arbetsvecka med lagom mycket av allt!

Stillasittande arbete  – tips på övningar att göra på kontoret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.