Okänd soldat

 

Idag är premiären av den tredje filmversionen av Väinö Linnas roman Okänd soldat. Jag hade förmånen att få delta i en förhandsvisning av filmen i tisdags i Jakobstad tillsammans med andra inbjudna.
I publiken satt många veteraner med egna erfarenheter från det krig 1941-1944 som vi yngre bara kan ta till oss som tredje part.

Jag är en av de finländare som varken läst romanen eller sett någon av de två tidigare filmatiseringarna från 1955 eller 1985.
”Filmen följer troget Väinö Linnas ursprungliga text. Filmens manus baserar sig delvis på Linnas Sotaromaani, originalversionen av Okänd soldat.”
ÖT 19.10.2017

Det krig som skildras är brutalt. Det är många explosioner som öronbedövande återkommer om och om igen. Och när det blir för mycket både för soldaten i filmen och för oss som åskådare övergår explosionerna till ett dovt muller i bakgrunden. Det är kamp, död, elände och misär. Men mitt i denna grymma verklighet finns det andra sidor som lyfts fram.

Männen är inte bara soldater. Det är män och pojkar med olika personligheter och olika karaktärsdrag. Vi får uppleva hur de kämpar och lever tillsammans. De känslor som männen kan ha upplevt under kriget ges utrymme i filmen och upplevelsen av dem får ta tid. Filmens annars rätt så drivna tempo stannar upp och på något märkligt sätt får vi som åskådare reflektera över hur det kan ha varit, hur det kan ha känts. Rädsla, förödmjukelse, saknad, glädje, omsorg, stolthet och mod att fortsätta framåt …

De flesta scener utspelar sig i naturen och då främst i skogen. Det är granar, tallar, mossa, ris och stenar. Skogen fungerar som stridsplats, matsal, vardagsrum och lägerplats. När bomberna yr faller trädstammarna  till höger och vänster och  myllan regnar ner över soldaterna.  När döden är nära riktas blicken uppåt och skogen övergår i gröna, skira björkar som sträcker sig mot himlens ljus.

Och så dessa djur …
I mossan finns den lurviga larven som varsamt kliver framåt när soldaten livrädd trycker sig platt mot marken. Fjärilen som fladdrar genom bilden när soldaterna marscherar framåt. Haren som plötsligt dyker upp i skogen och får en soldat att varsamt lyfta upp den och smeka den över pälsen. Myggornas surr och stickande som irriterar när soldaterna sätter sig ner för att vila. En ovälkommen råtta i korsun som smidigt fångas med ett rep under frambenen, lyfts upp och förs ut levande. Och den vackra fågelsången som återkommer med jämna mellanrum, en stor kontrast till det hänsynslösa kriget…

Aki Louhimies har skrivit manus, regisserat och producerat den nya Okänd soldat. I artikeln i ÖT får han frågan
– Är du rädd för att filmen ska få nationalistiska tolkningar?
Och han svarar:
– ”Finland var inte ett homogent samhälle, vilket har varit och är en av Finlands styrkor. Finland är tvåspråkigt. Samer bor i Finland. Vid fronten stred judar och muslimer. Karelen och Satakunta var väldigt olika på den tiden. Viborg var en internationellt präglad stad. Jag tror att detta är sådant som fallit i glömska.”

Då skulle jag personligen ha önskat att detta även kunde ha framkommit i filmen.  Till exempel genom att ge några soldater finlandssvenska, samiska eller utländska namn eller, så kunde Aki ha satt in några ord här och där på något annat språk i sitt manus. Det hade lyft filmen i den tid som är nu. Nu var det, åtminstone som jag uppfattade det, totalt finskt alltigenom.

Men annars … en mycket sevärd film som passar till Finlands 100-års jubileum.

Mina tankar under filmen gick ofta till de veteraner som satt i bänkarna bredvid. Jag kan bara ana mig till vad de har fått utstå …

Trailer till filmen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.