Pimp My Salad


Från det att jag i augusti 1973 började i årskurs 1 har jag dagligen under läsåret ätit skollunch fram till i våras.  I och med arbetsbytet i år har mina lunchvanor förändrats. Från hösten är det uppvärmd hemlagad mat eller köpt färdigmat à la cook&chill som står på menyn till lunch.
Från min egen skoltid minns jag den egenhändigt skalade potatisen, kalopsen och knäckebrödet. Maten serverades på borden och jag åt med god aptit i en liten matsal i Öja. Extra gott smakade det när vi fick skiva varm potatis och sätta det på knäckebrödet och sen sitta å äta när de flesta tackat för maten.

Knäckebrödet är lika populärt nu som då hos skolans matgäster men härefter är det färdigt skalad potatis, salladsbuffé, tortillas och serveringsvagnar som är vardag för alla skolbarn, åtminstone i Pedersöre.

Matsituationen hemma hos oss har ändrat dramatiskt nu i höst, från att ha varit sex personer vid middagsbordet på helgerna är vi nu oftast endast tre. Det är lätt hänt att jag kokar för mycket men då passar det ju bra att ta med det som lämnar kvar och äta det under lunchen.

Annars blir det att dyka ner i färdigmatens underbara värld och välja mellan fräscha salladskompositioner, kryddstarka oxgrytor och smakrika laxrätter. Dessutom finns det en hel del färdiglagat som är fryst. Thaimat i pappersburkar och köttbullar à la Pettsons katt, lär vara gott.

Vi i kontorspersonalen har vårt eget lilla pentry där vi ”tillreder” vår mat. Det kan bli ganska trångt om saligheten både vid kylskåpet och vid mikrovågsugnarna men vi båtmänniskor är vana vid att samsas om det utrymme som finns. Vid en annan båttillverkare i regionen, som har sin egen lunchservering , skulle vårt kök gå under namnet ”fattigmanscafé” men de situationer som uppstår i början av lunchrasten ”tå vi e gårr näära varaadär” stärker gemenskapen och höjer arbetsglädjen.
Ibland går propparna om belastningen på elnätet blir för stor men härefter hittar vi alla den brytare i elskåpet som reder upp situationen.

Flera av oss har några gånger i veckan med oss fräscha salladsförpackningar. Detta är inget för den som lever efter Zero Waste-filosofin. I salladen har var sak sin egen plastlåda eller plastpåse som vi öppnar, tömmer och sedan slänger. Dessutom har den en ganska oanvändbar gaffel som bara kan ätas med när inget annat finns att tillgå. Men gott är det. Jag brukar dessutom pimpa min sallad genom att blanda med ett hemmakokt ägg eller två i min favorit, Ceasar salladen.

Bara en gång har jag glömt att ta med mig min egen mat. Det gäller att reservera tid på morgonen för att hinna plocka med sig det man behöver. Ibland kan det faktiskt bli lite bråttom, tur att det är lite folk som har vägarna till Kokkola samma tid som jag på moron.
Minns bara hur jag själv påpekade för mina egna barn att de ska packa sin skolväska på kvällen så att de får ta det lugnt på morgonen och så att allt är med i väskan när de far till skolan  😉

Vilken njutning det är att ha lunch och kafferast där man faktiskt får sitta ned och äta i lugn och ro. Jag behöver inte kontrollera att killarna här tar av alla färger eller att de äter rätt med kniv och gaffel.
I vår bestick-låda är det gafflarna som får mest uppmärksamhet, både när det gäller användning och placering …
Hmm, väntar på rätt tillfälle för en omplacering för gafflarna ännu…

Under lunchen sitter vi halvtimmen, pratar om ditt och datt, dricker kaffet i lugn och ro och är oftast fredade från telefonsamtal. En helt annan arbetsverklighet än skolans.
Som rektor och som lärare var det mycket som skulle rymmas in under lunchpausen; övervakning, uppfostran, matintag, telefonsamtal, ombyte till nästa lektion, pedagogisk planering, wc-besök ifall det fanns tid, kopiering, kaffedrickande och eventuell medling i en elevkonflikt. Snacka om att kunna göra fler saker samtidigt. Beror det på att det här på denna arbetsplats jobbar mest karlar å i skolan mest kvinnor eller …

TGIF
Fredag hos oss betyder b i f f -d a g !!!
Då promenerar vi alla mangrant från kontoret till Lounasruokala Tuula här bredvid. Då är det fest. Vi kan välja mellan schnitsel eller kermapossu, kokt potatis eller steika päärona, sannerligen pimp my salad-bord och till efterrätt något gott med kaffet. Här blir det att ha fart på ätandet så vi hinner på en halv timme. När vi sätter bort vår bricka är det sortering enligt bästa zero waste-stil. Då vaknar läraren i mig och ifall brickorna ligger huller om buller på varann så rättar jag till dem 🙂

Vi är alla ganska mätta när vi går tillbaka till jobbet. De stora pojkarna har berättat att det värsta de kan råka ut för är att hamna och kura ihop i nåt trångt motorrum efter fredagslunchen så för mig känns det ganska skönt att återgå till skrivbordsarbetet.

Trevlig helg!

2 svar till “Pimp My Salad”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.