En sockerbagare här bor i …

Att baka pepparkakor hör till förberedelserna inför julen. Stjärnor, hjärtan, grisar och änglar… alla tar form ur den bruna pepparkaksdegen. Speciellt roligt är det att baka tillsammans med barn och barnbarn. Med julmusik ur högtalaren, köksbordet förvandlat till ett bakbord och doften som sprider sig runt i huset blir det nostalgi så det förslår.
Som ett kärt barndomsminne för mig är avsnitten vi såg på TV om Astrid Lindgrens Pippi Långstrump i Villa Villekulla. Det var med skräckblandad förtjusning jag följde med när Pippi utmanade gängse normer och kavlade ut pepparkaksdeg på golvet. Tänk att hon vågade.

Förut skulle det ju bullas upp ordentligt inför julen och som liten i Öja var självständighetsdagen vikt för pepparkaksbak. Hos oss i Larsmo har de traditionella gubbarna och gummorna fått sällskap av alltifrån  Mumintroll och Lilla Myn till traktorer och hästar. Det var viktigt för alla barn att få delta. Alla fick sin egen degklump som de fick kavla ut och utforma efter bästa förmåga. Ingen kaka blev den andra lik. Egentligen är det rätt så svårt att få dem att se fina ut med små barnahänder. Men godast smakar ju de som man bakat själv, ugnsvarma med kall mjölk. Mums!

Barn blir stora och hos oss har det under några år varit roligare att äta pepparkaksdegen än att baka ut den. Frånvaron av hjälp under pepparkaksbaket har gjort att vi har tytt oss till färdiglagade hjärtan från butiken som smakar gott och är lätta att köpa hem.

Men i år fick mormor plötsligt lust att igen röra ihop en pepparkaksdeg, kavla ut den, trycka ut formar, grädda dem i ugnen och få doften av nejlika och kanel att sprida sig i hela huset. Av någon anledning blev det båtar denna gång med design och precisa dekoreringsdirektiv av min bror. På fredag blir det provsmak på jobbet såhär lämpligt före första advent.

Det recept jag använde har jag ärvt av min farmor Ellen Sarin. Känner du att det börjar nypa i dina bakfingrar och du skulle vilja pröva ett nytt recept… kanske med Finlandsmotiv 100-årsjubileét till ära.
Varsågod, det är bara att sätta igång!

Ett tips:
Degen är lättare att baka med
ifall den får stå någon timme i kylen 
innan du kavlar ut den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.