Ha de!

Trikk & Tram, Metro å Buss.
Fram och tillbaka, kors o tvärs.
#RuterReise appen har varit i flitig användning.
Vi köpte ett sjudagarskort när vi anlände till Jernbanetorget i Oslo och eftersom vi är ekonomiska (läs: kniido) larsmobor har vi tänkt åka in det på fyra dagar. Å, vi ser ut att ha lyckats 🙂

Här var det inte tal om centimeterdjupa spår, snarare decimeterkanter…

Vi har också använt Apostlahästarna, gata upp å gata ner. Norrmännen här pratar gärna om att de bor i norr och vill kallas nordlänningar. Så trots att vi åkt söderut och befinner oss på samma breddgrader som Helsingfors känns det som att vi åkt norrut.
Här är kallt, dock inte lika kallt som i Österbotten. Och så finns här massor med snö, som i Lappland.  De gator vi gick på i Majorstuen hade knappt sett en plogbil de senaste veckorna.
– Trampa på bara. Blir det för mycket kan man ju alltid skida, eller nåt…
Alla verkar vara ute på tur mest hela tiden. Finns massor med skridskobanor, pulkabackar och skidspår lite varstans.

Frognerparken fanns i närheten. Alltsedan jag undervisade om Norge för flera år sedan i geografi (som det hette då) har jag velat se Gustav Vigelands fantastiska skulpturer. Imponerande!
Mormor och Wilda tog tillfället i akt och poserade lite själva. På den sista bilden hann dock fotografen inte riktigt med 😉

Telenor har lämnat kvar 100 Røde telefonkiosker lite varstans i Norge. Ellen såg lite frågande ut när jag bad henne pröva å Wilda spurte vad det var för nåt.
Vilken tur att Mormor var med så hon kunde fortelle hvordan det gick till på steinålderen…

På väg till Fangene på fortet i Nydalen gick vi förbi både jobb och dagis. Vi tog en tur i BI och kunde konstatera att det är en fin högskola som Ellen jobbar i och Wilda trivs på barnehagen. Allt på bästa sätt.
Men sedan var det dags för kamp. Vi hade bokat in oss för två timmar och hann inte på långt när igenom alla 45 celler. Det var både fysiska som intelligenta utmaningar. Hinder att kliva över, bollar att pricka rätt, knappar att trycka på, gåtor och räkneuppgifter att klura ut. Dock inga spindlar eller ormar, till vår stora lättnad. Väl värt att pröva på om man är äventyrlig och tillbringar tid i Oslo.

Solen sken från en nästan molnfri himmel, vinden märktes knappt när vi besteg Holmenkollen med T-bane. Sakta, sakta åkte vi upp till 371 möh. En fantastisk utsikt från Ski Jump Tower över Oslo, fjorden och åsarna runtomkring.
För att komma upp till själva backen krävdes en promenad i uppförsbacke. På halva vägen brann en eld med en staty av Sri Chimnoy vid sin sida.  The eternal peace flame – en symbol för hoppet om fred på jorden.

Nu hade ungdomarna vaknat och fanns på samma Trikk & Tram som vi när vi åkte vidare upp till Voksenkollen och Oslo Vinterpark vid Tryvann. En stopp längre upp, Frognerseteren, ska man också ta sig om man vill hyra kälke och åka nerför en ordentlig backe å sen ta trikken upp igen, något som vi inte hann med denna gång. Däremot blev det slalom för Wilda & gänget. Hon har blivit riktigt duktig. Men det är väl som Lotta på Bråkmakargatan säger:
”- Slalom är ju lätt, man svänger hit och man svänger dit samtidigt som man vickar lite på rumpan.”
Vi vuxna var mest med och njöt av samvaron och solen samt bjöd på lunch.

Risenga svømmehall i Asker åkte vi till för att simma och bada bastu. Det var det närmaste vi kom Tropiclandia i Vasa. Här fanns både stor simbassäng, hoppbassäng, rutschkana, vågor, bubbelpool, vinterbad och barnbassäng samt det viktigaste av allt; en varm och skön bastu. Vi var ganska ensamma i bastun men det gjorde inget. En sak som de dock inte riktigt fattat är det här med mysbelysning. Det behöver inte vara full arbetsbelysning under bastubadet, det gör inget fast en del bilringar försvinner i mörkret…
Fast annars var det bra. Bara 25 km med buss-tåg-buss-promenad och så var vi där. Lätt som en plätt. Sedan blev det mat på Egon, gott och smakrikt.

Efter fyra innehållsrika dagar i Oslo med bästa reseledaren och ett koseligt sällskap tänkte vi göra hemresan kort och effektiv. Men det gick inte riktigt som på Strömsö. Flyget från Oslo var försenat och connectionflighten till Krombi for iväg. Blev natt och frukost på hotell, Finnair betalade. Ombokning till dagsflyg, men det inhiberades. Finnair fick punga ut med fler voucherchecker för middag. Kvällsflyg till Vasa och buss därifrån till Krombi.
Men vi hade i alla fall tur med vädret…

Takk for denne gangen!
Ha de
!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.