Om att vara den fjärde apan

Det pratas mycket om att vi ska leva i nuet. Det finns väl ingen situation där vi lever så i nuet som när vi sitter med ansiktet framför en skärm och håller på med whatever vi gör. Hur frånvarande är vi inte då för de som finns runt omkring oss. På gott och ont.

Vi är idag väldigt beroende av de tjänster som en dator kan erbjuda. Den nya tekniken har kommit för att stanna och är idag en självklar del av vår vardag. Testade mig själv lite och började lista de situationer där jag använder någon av mina smarta apparater. Lite skrämmande är det när listan egentligen kunde göras hur lång som helst:

 • när jag ska läsa dagstidningen
 • när jag vill veta hurdant vädret blir
 • när jag vill få de senaste nyheterna
 • när jag vill lyssna på radio
 • när jag kommer till jobbet
 • när jag kollar min e-post
 • när jag ska skriva en text
 • när jag vill veta vem som ringde
 • när jag vill googla
 • när jag ska ta mig från punkt A till punkt B
 • när jag vill veta om de har vaknat i Norge
 • när jag vill sms:a
 • när jag beställer biljetter
 • när jag ska vara kreativ
 • när jag ska tömma bankkontot
 • när jag missat ett program på TV
 • när jag vill ta del av andras liv
 • och mycket, mycket mer …

Som framgår av listan är jag lite av en datanörd. Ni vet en sån där tantversion som gillar att använda den nya tekniken och lära sig den. Jag beundrar Dagny Carlson i Sverige som vid nästan fyllda 100 år lärde sig blogga:
– ”Jag är hundraåringen. Inte den som hoppade ut genom fönstret och försvann utan en helt vanlig tant, som nått en rätt respektabel ålder”.

Dessutom är jag ganska fäst vid mina små apparater. Skulle inte alls kännas roligt att glömma dem nånstans efter sig. Lite som då man inte visste vart man lagt sin kalender på 90-talet. Hujedamej!
Redan skrivbordsbilden känns ju välkomnande när jag loggar in.

Däremot gillar jag inte när datorn strular, ”kråtar eller hakar upp” sig. Det bekymret överlåter jag gärna åt andra, som min son till exempel. Han fixar det.

Hur framtiden ser ut när det gäller den nya tekniken är det väl svårt att sia om men nu lär det finnas datorer som på riktigt går att lära upp. Har hört om en väninnas väns väninna på Fb som redan lär ha en sådan. Det blir väl såna som hon som i så fall blir apa nummer 5 …

2 svar till “Om att vara den fjärde apan”

 1. Huu jedamej! Hemskt att läsa om hur det myckna skärmskådandet samtidigt har att gör med tonåringars nedstämdhet o depressioner… Klart de är här för att stanna o utvecklas, men behöver idka sunt förnuft, vilket inte alltid tonåringar har… 🤔

  H. Siv

  Gilla

  1. Fruktansvärt och fantastiskt på samma gång. En balansgång hela tiden, både för unga och vuxna. Vi får helt enkelt lära oss ett sätt att hantera det.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.