Nättroll i facebooks rabatt

… kunde vara en av rubrikerna i årets studentskrivningar i modersmål. Skulle vara underbart att få läsa ungdomars tankar och åsikter om samt erfarenheter av nättroll från olika forum och sociala medier.

Nättroll låter ju lite som små söta skogsvarelser men det är det ju inte alls.
Nättroll är vanliga människor, som du och jag, som kommenterar olika saker på nätet. De har i motsats till oss, ett medvetet negativt syfte med sina inlägg. De vill provocera fram känslomässiga svar, starta gräl eller skapa utdragna diskussioner som inte leder någon vart. Internet är deras lekplats och de kan dyka upp lite varstans i olika forum.

Stöter du på ett inlägg som ser märkligt ut, är irrelevant eller oseriöst kan du ha träffat på ett nättroll. Om hen dessutom låtsas ha extrema åsikter eller,  har en otrevlig diskussionsteknik, kan du vara säker på att det är ett nättroll som är i farten. Trollet vill att du ska tro att hen menar allvar och målet är att du ska känna dig tvungen att skriva ett svar. 

Och som om det här inte skulle räcka, så finns det även vissa trollforum där det organiseras gemensamma trollattacker där flera personer riktar in sig på ett utvalt mål och skriver en stor mängd trollinlägg.

Låter inte det här som ett fantastiskt upplägg för en abi-uppsats? Med ungdomars kunskap om sociala medier och lite fantasi kunde det här bli hur bra som helst.

Men …
det här är ju egentligen allvarliga saker som kan göra stor skada både åt enskilda individer och hela samhället. Yle hade tidigare i höstas en artikel om att ”ett tjugotal tjänstemän från Finland och Sverige samlas i Helsingfors för att öva försvar mot nättroll och falska nyheter.” Övningen leddes av en generalsekreterare och förutom tjänstemän så deltog också experter från Nato. Låter som en stor grej när så många höga herrar och damer är inblandade.

Till och med journalister kan vara nättroll enligt Aschberg. Och honom borde man ju kunna lita på eller …

Ämnet är högaktuellt även här hos oss.  I en artikel i dagens ÖT kan vi läsa om att massmedier i Finland som följer journalistreglerna har initierat en kampanj för att skilja agnarna från vetet. Kampanjen heter Ansvarsfull journalistik och tilldelas tidningar som medvetet går in för att rätta sina fel och därmed får möjlighet att kvalitetsmärka sin produkt.

Vad kan vi vanliga konsumenter av nätforum göra då för att ta kål på trollen?
– Det tycks vara så att det allra bästa sättet är att bara ignorera, eller att inte ”mata”dem. Eftersom de drivs av att få uppmärksamhet kommer all form av interaktion förstärka deras beteende, och göra att de fortsätter att göra internet till en sämre plats.” menar Lisa Aggeborn i en artikel i Nyheter 24.

Så nu är det kanske dags att börja rannsaka sig själv.
Har jag någongång stött på nättroll och matat dem? Har jag faktakollat att det som stod var sant innan jag hängde med i jargongen?
Eller upplever vi som Dan i HBL (7.3) att loppet är kört…

Nu står det en dumhet på nätet igen.
Sånt borde ju strax korrigeras.
Skribenten är okänd, en vännernas vän.,
så felet är strängt taget deras.

Om alla som tycker och vill reagera
funderade över sitt språk lite mera
och pejlade läget med folkvettsantenn,
då skulle en stor del kasseras.

Jag skriver ett svar, men raderar det matt.
Man kan inte rensa i Facebooks rabatt.

Ett svar till “Nättroll i facebooks rabatt”

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.