Jämförande olikheter

– Vad, skulle du säga, är den största olikheten mellan att jobba i skolvärlden och att jobba i företagsvärlden?
Frågan ställdes i måndags när mina kolleger från skolan kom på studiebesök till båtvarvet. Svårt att plocka fram ”en största olikhet” men jag ska här nämna några, så som jag uppfattar dem.

Produktiviteten är en sak. För att kunna ha ett fungerande företag måste du ha en produkt som går att producera till ett skäligt pris. Resultatet av ditt arbete är mätbart och du ska gå med vinst. Du kan se när en båt är färdig, när allting fungerar.
Inpackad och klar åker båten vidare till en förväntansfull kund.

I skolan kan du inte mäta resultatet av ditt arbete på samma sätt. Det finns förstås möjlighet till förhör och prov men där mäts ofta kunskapen hos eleverna. Det är i interaktionen med eleverna under lektionstid men också i kontakten till föräldrarna du får veta om din undervisning lyckats. Genom feedbacken från eleverna kan du bygga upp din undervisning så att processen hela tiden leder framåt men du kan aldrig säga att du har en färdig produkt, inte ens när eleverna blir slussade vidare till nästa stadium. Eleven kan och ska alltid utvecklas lite till, lära sig lite mer. Växa.

Arbetstiden är en annan sak. I företaget finns fasta arbetstider, vi börjar och slutar vid samma klockslag varje dag, alla veckor, året om med undantag av semestern. Lärare har flexibla arbetstider utgående från undervisningsskyldigheten. Lektionerna hålls enligt schema men för- och efterarbete kan göras hemma eller på jobbet och har en tendens att lite svälla ut. Övertidsarbete finns också i företaget men då är det just det, övertid.

Årstider och helger är en tredje sak. I företaget tar vi fram några ljusstakar till jul och planterar blommor i båtkrukan på våren. Till kaffet bjuds det på pepparkakor, fastlagsbullar och struvor. Och kommer det en köpare från ett annat land hissas flaggan i topp. Det spelar heller ingen roll hurdant väder det är på utsidan förutom då när det gäller en viktig grej. Testningen av båtar är inte lika genomförbar på vintern när isen lagt sig. Då får vi ty oss till bassängen.

I en skola lever du med årets händelser på ett helt annat sätt. Vårtecken observeras, höstlöven tas tillvara i bildkonst, avslutning firas, flaggdagar och helger uppmärksammas och lucia skrider fram en Stilla natt bland pepparkakor, tomtar och barnet i krubban.
I skolan påverkas du också av vädret hela tiden. Barnens lekar på rasterna återspeglar deras humör när de kommer in till lektionen. Konflikterna som ska redas ut är olika beroende om de haft snöbollskrig, byggt kojor i skogen eller hoppat gummiband. Du kan nästan känna på lukten i korridoren om det är fint eller ruskigt väder därute.
Enligt den nya läroplanen ska undervisningen flytta till nya lärmiljöer, ofta utomhus, och då är du självklart beroende av vädret. Det sägs ju att det inte finns något dåligt väder utan bara dåliga kläder, men … det påverkar på många olika sätt.

Sist men inte minst så är det ju det här med pojkar och flickor. Undervisningssektorn är mer kvinnodominerad medan det inom båtbranschen arbetar fler män. Fast det påverkar egentligen inte så mycket. Arbetsklimatet är bra på båda ställena och alla vill göra ett bra jobb.

Sedan finns det ju förstås många likheter också.
Det finns lugna dagar
och det finns stressiga dagar.
Det finns intressanta arbetsuppgifter
och det finns tråkiga arbetsuppgifter.
Det finns pengar
och det finns inte pengar.
Möjligheter och begränsningar.
Problem och utmaningar.
Ordning och oreda.
Diskussioner i samförstånd
och meningsskiljaktigheter.
Människomöten.

I min jämförelse utgår jag ifrån 
en lärare i en skola årskurs 1-6 
och en arbetare i ett båtvarv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.