Gör om, gör rätt

Hur perfekta vi än vill vara vi människor händer det ju ibland att vi gör fel, vi misslyckas .

Skavlan hade den 16.3 besök av tobakskungen Johan H. Andresen, som förvaltar en av Norges största förmögenheter. Han berättade om ett av sina misslyckanden i början av karriären :

– Vi skulle investera i ett bolag som skulle förvandla organiskt avfall till gödsel. Och för att det ska fungera som gödsel måste man tillföra kväve. Kruxet var att en person som jag hade anställt, så det var mitt ansvar… Vi gjorde en räknemiss. Å det som skulle ha blivit gödsel, blev inom en nanosekund fyllnadsmassor till en kostnad av 100 miljoner kronor. Och det var efter att Jens Stoltenberg hade invigt fabriken så vi kom inte undan. Det var ett rejält magplask. Det var bara att avskriva hela skiten.

– Hur var det att komma hem till din far och säga ”Jag har nåt att berätta…”? frågade Skavlan.
– Min far hade ju sett mig under resans gång, innan jag tog över. Jag lekte i sandlådan innan jag fick bygga slott. Och han hade gjort en liknande tabbe själv så det här är…
”Hvis man ikke prøver så kan man ikke feile men hvis man ikke prøver så kan man ikke heller lykkes så detta var egentli helt godtatt.”

– Jag tycker att mina döttrar ska göra likadant. Kanske inte 100 miljoner på en gång. Det finns andra sätt att lära sig på har jag hört, avslutar Johan H. Andresen med ett leende på läpparna.

Det är många saker i mitt nuvarande arbete som jag har fått lära mig och jag har gjort en del misstag. De flesta har gått att reda upp helt gratis eller till kostnaden av en kopierad A4, förutom en gång. Jag hade beställt ett ”Inte i register intyg” från Trafi och skrivit en siffra fel i båtens CIN-nummer. Aj, då. det blev dyrt.
– Gör om, gör rätt, sa chefen.

Den kommentaren rymmer egentligen flera saker:
– en chans att göra om
– en tro på att det kan bli rätt
– en arbetsmiljö där man tillåts växa in i en arbetsuppgift

Och under det halvår som gått har jag lärt mig, massor …
och allt som oftast blir det rätt från början.
Precis som för de flesta av oss.

Awesome!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.