Kielikylpy in summertajm

Nu har det gått så långt…
idag när jag ringde till en person med finskt namn så presenterade jag mig på finska fastän jag alltid pratat svenska med honom. I och för sig var det en myndighetsperson, men ändå …
Hur ska detta sluta?

Jag har upptäckt att det egentligen är riktigt kul att prata det andra (in)hemska språket. Utsätter mig för det så ofta jag kan bara för att få öva. Med Mannu å Kena i Båthuset, i telefon när jag svarar och överlag när tillfälle ges på jobbet.
I Yxpila har de en kvartersbutik med postbetjäning. Har ärende dit nu som då och pratar alltid finska där.
Harjoitus tekee mestarin.

Däremot tycker jag om att testa språkkunnigheten hos vissa butiker i stan (läs Kokkola). Har fått svenskspråkig betjäning både vid den gröna butiken, verktygsaffären, blombutiken och boktryckeriet. ”Byri på svensk” testar jag nu som då. Lyckas det inte kan jag ju alltid känna mig duktig när jag kan ta ”samma på finska”.

Minnen från barndomen dyker upp…
vid Åströms och skoaffär Slotte fick vi betjäning på svenska. Däremot var det lite värre vid Sokos som fanns i nuvarande Chydenia. Sökte sommarjobb dit en gång och den blankett som jag skulle fylla i fanns bara på finska.
En av frågorna löd: Oletko raskaana?
Hmm… är jag tung, tänkte jag och funderade över varför det kunde ha en betydelse i ett sommarjobb. Har för mig att jag kryssade i nej-rutan, men minnet är ju kort…

Idag har Radio Vega och dialektväktarna fått ge vika för det tvåspråkiga Radio Vaasa. Har fått lyssna till kanalen flera gånger tidigare i Båthuset när jag fotat båtarna och tagit en svängom i gången framför pentryt.

Så denna junidag har jag aktivt språkbadat lite mer än vanligt.
Det var dagen när solen sken från en klarblå himmel, vinden förde med sig den salta havsdoften ända in i kontoret, där AC:n surrade på för att hålla nere temperaturen och flera finska poplåtar strömmade ut ur högtalaren.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.