Digital detox

I sommar har jag levt i min egen verkliga bubbla.

Under det senaste året har jag noterat att alltfler av mina vänner uppdaterar sin status på fb alltmer sällan. Istället är det mera reklam, artiklar och företags uppdateringar som dyker upp i mitt flöde. Så tanken på att ta en paus i bruket av facebook har funnits en längre tid. Det slutliga avgörandet kom egentligen i maj efter skandalen med Cambridge Analytica tidigare i våras. Jag var inte en av dem som fått sina uppgifter registrerade i deras databas, men ändå…

Så nu har jag varit social-media-fri i två månader och det har varit så fruktansvärt skönt.
Skönt eftersom  jag inte behövt bry mig om vilka härliga reseminnen tant Agatha samlat på sig, vilka ljuvliga vänner farbror Elon haft på sitt makalösa grillparty, vad närochfjärran-bekanta instagramfotat på Jakobs dagar eller om den trumpne presidenten twittrat bort sig igen.
Fruktansvärt eftersom jag inte tagit mitt ansvar i vissa slutna fb-grupper och  inte heller kunnat gilla läget för släkt och vänner.
Men, i det stora hela har jag själv mått bra av det. Och vad är väl bättre än det.

Ifall du undrar så kommer det inte längre än till 100 missade uppdateringar…

Jag har till och med gått så långt i min digitala detox att jag har försummat läsningen av ÖT. För något år sen läste jag den från pärm till pärm varje dag, papperstidningen alltså. Nu läser jag den bara som e-tidning de dagar som jag tycker att jag vill.

Det sägs ju att vi alla kan påverka den omgivning vi finns i genom de val vi gör. Inte anade jag att mitt dissande av facebook kunde få deras aktie att rasa efter delårsrapporten, så som den gjorde här i slutet av juli. Tydligen är det fler än jag som behöver digitala detoxer…

Ifall ni stöter på mig får ni gärna berätta vad ni gjort i sommar, jag vill gärna veta.  Och ifall ni undrar vad jag hållit på med finns det ju andra sätt att ta reda på det, jag har varit rätt så närvarande IRL.

Till dig som läser,
ha det gott!
Vilken bubbla
du än befinner dig i…

Hjärnforskaren Katarina Gospic har delat med sig av 
sex tips på hur du kan undvika digital stress. 
Vill du läsa hela artikeln i ÖT kan du läsa den här.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.