Den hänsynslösa hänsynsfullheten

Lyssnade på en sommarpratare här tidigare i sommar. Han hade misslyckats stort enligt de förväntningar som ställts på honom i yrkeslivet. ”Nyheten” blåstes upp i medierna och läsarna fick gotta sig i både den mäktiga uppgången, den stora nedgången och den personliga tragedin. Platt fall, helt enkelt.
Familjen och de nära vännerna stöttade honom så gott de kunde i den svåra situationen men hans bekanta drog sig för att ta kontakt och prata med honom.

Den hänsynslösa hänsynsfullheten, 
när vi människor vill väl 
genom att visa 
att vi inte bryr oss.

Sommarprataren är nog inte den enda som upplevt en släng av den hänsynslösa hänsynsfullheten. Själv tyckte jag att det var detta som var det jobbigaste när jag själv blev sjukskriven för utmattning hösten 2016. Detta att jag bara blev lämnad utanför allting, satt till sidan och att flera av mina vänner inte brydde sig om att fråga hur jag hade det. Jag klandrar ingen för jag vet att jag, också i min hänsynsfullhet, har lämnat människor ifred i svåra situationer för att jag inte riktigt vetat vad jag skulle säga eller göra. Men vi borde alla kunna göra bättre än så. Eller som en arbetskamrat uttryckte det:
– Förut visste jag inte riktigt hur jag skulle tackla det, men sen en familjemedlem upplevt psykisk ohälsa har jag insett att man kan ju alltid fråga hur någon mår.
Dessutom måste man ju vara beredd att ge sig tid att lyssna på svaret.

Så sluta vara hänsynslös
genom att vara
hänsynsfull i fel situationer.
Det vinner vi alla på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.