Yxpila

I mitt nuvarande jobb har jag ofta haft ärenden till posten vid K-market i Yxpila, endast några kilometer bort. Det här är ett väldigt finskt område och har som stadsdel i Kokkola inte haft ett alltför gott rykte hos ortsbefolkningen. Som svensktalande Öjabo rörde jag mig aldrig där. De gånger jag cyklade till stan trampade jag fort förbi korsningen med Yxpila på vänstra sidan och det-inte-bättre-omtalade Björkhagen på den högra sidan.

Så en dag i våras råkade jag ta en omväg tillbaka till jobbet och fann att detta bostadsområde egentligen är väldigt mysigt. Lite Villa Villekulla-Visby känsla med de smala gatorna och de pittoreska husen från 50-talet.

Jag berättade om upptäckten för min man och en söndag i september när vi var ute och körde på hemväg från Kokkola tog vi några svängar där via. 
Döm om min förvåning när detta ”Yxpila, kakspila å he tridi vart ännu meir pila” område hade fått sina gator uppkallade efter namn ur det finska nationaleposet Kalevala. Familjens kulturminister blev helt begeistrad. Wow!

Med kameran i högsta hugg återvände jag en eftermiddag till detta, för mig, nu fascinerande område och fotade lite vyer här och där. Här finns både Pohjola, Louhi, Ahti, Ilmarinen, Lemminkäinen och många fler. Hur Aku Ankka trängt sig in i detta epos och bosatt sig på en balkong är för mig en gåta…

Om jag får sia lite in i framtiden så tror jag att detta område kan bli ganska hippt att bo i efter 10 år. Så har du några pengar över och vill satsa en slant i fastighetsaffärer, gör ett kap: Köp ett hus i Yxpila!

Detta bildspel kräver JavaScript.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.