Ilning i googles ordförråd

Var till tandläkarjouren i Karleby imorrn. Har under en längre tid haft ilningar i en tand när jag ätit eller druckit kallt. Det har dessutom värkt allt emellanåt och i natt var det värre.

Ringde till jouren, och under veckoslut har de ingen sån i Jakobstad, så det var att kontakta Soite. Hon som svarade kunde ingen svenska överhuvudtaget. Eftersom jag lite anade att det kunde vara så hade jag anlitat translate appen före jag ringde. Ordet ilning verkar inte finnas i googles ordförråd. Som förslag fick jag ‘hampaiden herkkyys’ men när jag googlade på det dök det upp något annat. Fick omskriva lite i min förklaring och fick fram det jag ville ha sagt.

Bokade tid till halvtio och tandläkaren tog emot mig när jag kom fram. Hon ursäktade sig faktiskt och frågade om jag kan finska eftersom hennes svenska är sisådär. Igen en gång fick jag beskriva mina symptom och problem på finska, något som kan vara nog så utmanande på modersmålet. Det fanns något ord som jag inte visste i hennes förfrågningar men då förklarade hon så gott hon kunde.

Jag blev förstådd, jag fick en ordentlig undersökning men något egentligt fel hittade hon inte. Konstaterade bara att min munhälsa är på bästa sätt. Så det är väl som min man konstaterade. Jag är den som borstar tänderna bäst här hemma men är i nuläget den som har mest problem med dem. Det blir att äta värktabletter en tid framöver, borsta ”sämre” och använda sensitiva tandkrämer.

Med dagens tandläkarbesök fick jag en föraning om hur det kan vara när språket i vården inte känns bekvämt att använda. Nu var jag ju bara lite sjuk, jag fick leta efter ord men hittade dem oftast. Hur svårt ska det inte vara att beskriva det onda när det verkligen gör så ont att man inte kan ”vara”. När man är så sjuk att de finska orden inte kommer fram. Då känner man sig ganska utsatt om man inte blir förstådd på sitt modersmål.

Lite skojigt är det ändå att jag som bor i Larsmo och jobbar i Karleby måste ”åka tvärtom” när jag ska till jouren. In i veckorna ska jag till Jeppis och på veckosluten till Kokkola.

Fin utsikt under resan hade jag i alla fall…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.