Syttende mai … ööh, 6 december

– Vi trenger flere arbeidere til vårt firma. Har du ikke noen venn du kan anbefale fra Østerbotten? frågade den norska VD:n av Manu i Oslo.

Vi finländare i allmänhet och vi österbottningar i synnerhet har rykte om oss att vara ett drivet, handlingskraftigt och arbetande folk. Man behöver väl bara se på hur vi ”firar” vår självständighetsdag. Är det inte pepparkaksbak på gång så är det storstädning, byggarbete eller vedhuggning.
– Å vi e ju så glaad tå vi får ha ein daa leedi som int e röö i almanacko. Ein daa tå vi riktit får taa i å arbeit heijla daan.

Och sen då kvällen kommer plockar vi fram våra mysfiltar, vår glögg och vår nybakade pepparkaka, sätter oss i soffan och riktigt firar vår 101:a självständighetsdag. Vill vi riktigt lyxa till det tänder vi två ljus i fönstret. Fantastiskt!

Det här med att vi e bra ti arbeit uppskattas utomlands och gör att länder som Sverige och Norge allt emellanåt gör friarresor österut och försöker locka till sig sjuksköterskor, lärare och byggarbetare.

Har Manu någon vän då som skulle vilja arbeta i Oslo?
Javisst, efter jul åker William iväg för att som det heter på Nikkarits hemsida jobba med ”listing og karmmontering på alle typer prosjekt, både nybygg, rehab, hotell og offentlige bygg”. Innan dess ska han på en månads skolning till Helsingfors.

Gissa vem som är glad…
Wilda förstås, och Ellen. Nu får hon ju brorsan till Oslo. Eller som bröderna på jobbet uttryckte det:
– Det är alltid lätt att ringa till sin bror ifall man behöver en skötare.

Hmm… har jag ingen erfarenhet av alls från min tid som småbarnsmamma. Men kanske det är så länge sen, kanske det inte fanns några telefoner…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.