Ett problem blir inte en möjlighet för att det kallas utmaning

Vår nivå på diskussionerna vid jobbets kaffebord brukar inte alltid vara så hög och det som blir sagt där och då glöms ofta bort. Ibland överträffar vi oss själva, det glimtar till och i tankarna fortsätter jag ibland att spinna vidare på de ämnen som diskuterats.

– Man ska inte se svåra saker som dyker upp som ett problem, det låter så negativt. Se dem istället som en utmaning. Det ordet har en mera positiv innebörd, sa en av arbetskamraterna.

Och han är ju inte den enda. Googlar man om utmaning kontra problem på nätet följer det ena efter det andra citatet med samma innehåll:

Men, tyvärr… enligt min erfarenhet löser det ingenting genom att kalla ett problem för en utmaningEtt problem blir inte en möjlighet bara för att det kallas utmaning.

Lösningar, problem och utmaningar är tre olika saker som ofta hänger ihop med varandra. En utmaning är någonting som man inte alltid lyckas med. Ordet utmaning är inspirerat från idrottsvärlden och äventyrs­branschen och en utmaning kan då vara nå ett uppsatt mål eller till exempel bestiga ett berg. Ett problem är någonting som har en lösning, även om det kan vara en utmaning att hitta lösningen. Problemet kan alltså ha en utmaning i sig.  För att något ska vara en utmaning måste det rimligen finnas en realistisk vilja att nå fram – annars är det fråga om ett problem att hantera.

Hos Sarins Båtar arbetar vi idag mycket enligt metoden Lean. Den är utvecklad inom Toyota, den har anpassats till vår verksamhet och kallas Sargo Production System.  Ute i världen finns det en metod som kompletterar Lean och den kallas Six Sigma. Den metoden är utvecklad inom Motorola.

Både Lean och Sex Sigma handlar i grunden om utveckling av ledare och medarbetare, eliminering av fel och ineffektiviteter samt ett starkt fokus på verksamhetens kunder och processer. Av central betydelse i båda koncepten är dessutom det kontinuerliga och ambitiösa förbättringsarbetet. Lean och Sex Sigma är dock långt ifrån samma saker i olika förpackning. De båda metoderna kan ändå samarbeta med varandra för att göra processerna på en arbetsplats effektivare.

Inom Lean Six Sigma börjar man alltid med att beskriva problem. Utan problem vet man inte heller med vad man ska jobba och hur man ska mäta det man gör. Inom den här metoden accepterar man att alla har problem, det är någonting som hänger ihop med livet. För att hitta lösningar till problemen kan du enligt denna metod använda dig av en teknik som innefattar följande sex frågor:

  • Vad är problemet?
  • Hur vet man att problemet finns?
  • När uppstår problemet, i vilken del av processen?
  • Vem är inblandad?
  • Var uppstår problemet?
  • Varför är det här ett problem?

Svaren på dessa frågor ger en bra grund för att bestämma vad nästa steg blir. Vilka mål man kan sätta, vilka processer man ska undersöka och analysera. Har man inte analyserat problemet tillräckligt, kan det vara så att man försöker lösa någonting som inte ens är orsaken till problemet.

Det är en utmaning att utveckla en organisation och att hitta lösningar för alla problem som finns inom verksamheten. Är det ens realistiskt?

Sååå, undvik inte ordet problem på din arbetsplats, det ordet är någonting helt naturligt tillsammans med orden utmaning och lösning. Men kom ihåg, att vi alla är människor med våra bättre och sämre dagar.

Gissa vad vår diskussion vid kaffebordet kommer att handla om efter julledigheten…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.