Alf, Konmari och en och annan städtant

Allt emellanåt drabbas jag av en vilja att städa undan i garderober och förråd. Jag tycker inte om att ha en massa saker som jag bara förvarar och varken har glädje eller nytta av nu eller framöver. Det är nästan så att jag är lite allergisk. Mest symptom får jag när våra barn städar ur sina studielägenheter, kommer hem med både möbler och annat ”tavara” och förväntar sig gratis upplagring på Välfärdsbacka när de drar vidare i livet. Huuadåå!

Nu efter jul fick jag mitt senaste skov. Konstaterade att vi har en hel del slalomskor och snowboardskor i uteförrådet som ingen använder och några skidor likaså. Det blev en vecka där jag dagligen lade upp något på Findit och Marketplace. De gick åt som smör i solsken och jag fick träffa en del nya, trevliga människor.

Sedan kom turen till DVD-kassetter och CD-skivor. Dessa packades ner i prydliga lådor och gavs bort till Missionshuset. Försökte också pracka på dem VHS-kassetter med Disneyfilmer och annat smått och gott men där var det stopp. Ingen köper sådana längre. Då fick det bli Ekorosk och containern för energiavfall. Mina egen händigt gjorda filmer sparade jag, bland annat den från vårt bröllop. VHS-spelaren fungerar ännu, även om den används väldigt sällan.

En välbehaglig känsla sprider sig i kroppen när jag får rensat i huset. Jag som trodde att det var döstädning jag höll på med men efter en artikel i ÖT i helgen kom jag på att jag har drabbats av en släng Konmari. En populär metod som artikeln i tidningen beskriver såhär:

”Hjärnan bakom succén är japanska Marie Kondo, som får folk att rensa i sina högar av ägodelar och bara spara det som skänker glädje. Och allt som sparas ska ha en egen plats. Metoden ska ge ett trivsamt hem men också en större medvetenhet så att man inte hamnar där igen, slav under ett berg av betydelselösa tillhörigheter. ”

Påminner lite om det Lean-system vi har på jobbet, där var sak har sin plats. Däremot tror jag att det är en lite snällare variant där det är du själv som ser till att ordningen upprätthålls. Tänk om Alf skulle komma hem till mig också, titta igenom mina skåp och kolla att allt är på sin rätta plats, väl utmärkt och snyggt ordnat. Huuadåå!

När jag tittar igenom bruksanvisningen för Konmari metoden kan jag bara konstatera att jag fallerar redan på punkt nummer 1. Jag har en del kläder i skåpet som mera påminner mig om att jag borde gå ner i vikt än skänker mig glädje men jag kan ändå inte göra mig av med dem ännu, utifall att… Ni vet, det kan ju hända …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.