Påven Johanna

föddes i början av 8oo-talet i den tyska staden Mainz och hade en tuff uppväxt och barndom. Hennes far var medlem av ett medeltida domkapitel och det gjorde att han ofta åkte ut till hedningar på olika platser för att sprida kristendomen. Hennes mor kom just från en sådan plats: Sachsen. Familjen var fattig och levde på det lilla de hade. Fadern slog både henne och modern, något som påverkade Johanna negativt.

Under 800-talet ansågs det vara en synd att utbilda kvinnor. De ansågs odugliga när det gällde att inhämta kunskap eftersom det enligt den tidens uppfattning endast var männen som var förståndiga. Kvinnorna skulle stanna hemma och se efter barnen.

Johanna bröt dock mot alla dessa regler. Hon lär ska ha varit en ambitiös flicka som särskilt intresserade sig för litteratur, historia, religion och filosofi. Hon kunde räkna och var väldigt duktig i den tidens läkekonst.

Johanna maskerade sig till en man och flyttade hemifrån till ett kloster i Fulda. Hon bytte nu även namn till Johannes Anglicus. Hennes grekiska, latin och breda kunskaper inom medicin gjorde att hon blev en viktig munk, och så småningom präst. Alla förundrades över Johannas klokhet och snillrikhet.

Är detta en legend, en romersk folksaga eller har hon funnits på riktigt… Därom tvista de lärda.

Hur som helst är boken om Påven Johanna helt fenomenalt skriven. I boken framställs hon som en begåvad och orädd kvinna som förklädd till man lyckades överlista hela den katolska världen. Hennes lysande begåvning och hennes kunskap inom filosofi, religion och läkekonst för henne på äventyrliga vägar till påvepalatset i Rom. Där dras hon in i en virvel av religion, politik, kärlek och makt.

Det är några år sedan jag läste den här boken men det är en av de bästa böcker jag läst. Tycker du att den låter intressant? Låna den och läs den. Du kommer att vara fängslad från första stund. Jag tror jag ska gå och kolla om den finns här i Larsmo på bibban …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.