Havnepromenaden

"Havnepromenaden i Oslo er ni kilometer med 
uavbrutt gang- og sykkelvei. Den binder byen sammen 
fra øst til vest. 
Langs hele strekningen er det satt opp store oransje
"fyrtårn" som er synlige på langt hold og viser vei 
gjennom løypa. 
Hvert tårn er utsmykket med kunst som viser 
tegneseriekarakterene Krüger og Krogh på oppdrag i 
promenadeområdet. Ved tårnene finner du også tavler 
med historiske fakta og informasjon om 
hva området rundt har å by på."

 VisitOslo

 

Denna lite muliga och blåsiga söndag kortade vi av havspromenaden till en kilometer och startade vid Operahuset. Där träffade vi på en välmående mås som tydligen var mycket van vid besökare. Operahuset är speciellt på det sättet att du kan vandra upp på taket och få en fin utsikt över staden.  Längs med kajen finns bastur du kan hyra och antingen bada i på plats och ställe eller anlita en chaufför och köra ut i Oslofjorden för ett dopp i sjön.

En eldriven turbåt som till sitt utseende påminde mycket om operahuset startade från kajen bredvid SALT för en guidad tur runt de närmaste öarna. Den kan ta 400 personer men så många var inte på plats denna lite blåsiga söndag. Vill du åka till Danmark är det bara att boka biljett på DFDS. Du sover under färden och tillbringar dagen i Köpenhamn.

SALT är ett nomadiskt konstprojekt på Langkaia. Projektet samlar mat, musik, konst och arkitektur i flera spektakulära träkonstruktioner. När vi gick förbi ordnades inget speciellt evenemang men vi kikade in i det mysiga kaféet som delvis är byggt av drivved funnet på stranden. Den 70 meter långa ”fiskehesjan” Den arktiska pyramiden pryds med konstverk, denna gång med skjortor. Ibland är konst lite svårbegripligt för den lilla människan …

Vi gick vidare runt Akershus fästning och då såg jag ett intressant konstverk målat på en vägg som jag tyckte var alldeles bedårande. En bild som nästan spelar en ett spratt. Jag fick i alla fall se två gånger för att konstatera att även stegen med målaren inte var på riktigt …

Promenaden avslutades med en stor varm kopp kaffe och kakao på Kaffebrenneriet innan vi steg ombord på turbåten för lite sightseeing i skärgården.

Nästa gång ska vi hyra cyklar och åka längs hela den nio kilometer långa havnepromenaden. Kanske det till och med blir ett inbokat bastubad, vem vet …

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.